Zadar

Smješten u samom srcu Jadrana, Zadar je grad koji će oduzeti dah svima koji prošeću njegovim ulicama i dožive čarobni spoj ljepote i povijesne baštine ovog 3000 godina starog grada. To je grad koji će vas uvijek iznova uspjeti iznenaditi i oduševiti svojim spomenicima, poviješću i pričama o pomalo zaboravljenim dijelovima bogate prošlosti grada.

Kao jedno od najpopularnijih hrvatskih turističkih odredišta svojom turističkom ponudom i atraktivnostima privlači turiste svih dobnih skupina i za svakog nudi ponešto. Danju je grad idealan za lagane šetnje i posjećivanje povijesnih građevina kao što su: crkva sv. Donata, katedrala sv. Stošije (nikako ne propustite uspinjanje na njen zvonik s kojeg se pruža pogled na cijeli grad), samostan sv. Frane, Kneževa palača, gradske zidine, utvrde i vrata (najpoznatija od njih su Kopnena vrata)…No, to su samo neki od brojnih kulturnih spomenika zbog kojih je Zadar nezaobilazna stanica za sve ljubitelje povijesti i kulturne baštine. Dio bogate riznice zadarskog arheološkog i spomeničkog blaga antičkog, srednjovjekovnog i renesansnog razdoblja skriven je u muzejima koje vrijedi posjetiti (Arheološki muzej, Muzej antičkog stakla, SICU Zlato i srebro Zadra, Narodni muzej).

Ono što je u Veroni Julijin balkon i njen kip, to je u Zadru zadarska Sfinga koja ispunjava ljubavne želje i donosi dašak egipatske kulture na europsko tlo, pa svakako prošetajte do nje i usput upoznajte ostale manje poznate dijelove grada.

Osim povijesnih postoje i brojna suvremena arhitektonska ostvarenja poput Morskih orgulja, prvih na svijetu, smještenih baš u Zadru na zadarskoj rivi. U smiraj dana orgulje predstavljaju pravo mjesto za odmor i uživanje u zalasku Sunca kojeg je još prije četrdesetak godina Alfred Hitchcock proglasio „najljepšim na svijetu“. Dok orkestar valova proizvodi nezaboravne zvukove, doživljaj noći na zadarskoj rivi upotpunjuje čarolija svjetlosti s poznate urbane instalacije Pozdrav Suncu.

Zadar će Vas osvojiti svojom posebnom atmosferom i bogatim životom – bilo danju ili noću. Ljeti je domaćin Glazbenim večerima u sv. Donatu, Zadarskom kazališnom ljetu, Festivalu suvremene glazbe, KalelargArt – Street art festivalu, te urbanom festivalu Zadar snova. Zasigurno ćete se zabaviti i na Noći punog miseca, Millennium Jump-u ili na jednom od koncerata svjetskih glazbenih atrakcija. Zadar je hrvatski grad obilježen svjetski poznatom utrkom Wings for life koja s već godinama tradicionalno tamo održava i okuplja tisuće trkača s jednim ciljem – da trče za one koji to ne mogu.

Londonski Times Zadar je proglasio „središtem zabave na Jadranu“, a Guardian „novom hrvatskom prijestolnicom cool-a“ i svakako zadarski noćni život to opravdava. Mladi će zasigurno pronaći svoje mjesto na plesnom podiju u jednom od brojnih noćnih klubova i barova kao što su npr. The Garden, Lounge & Bar Ledana, Harbour cookhouse & grill, Kult, Yachting Bar & Caffe, itd.
http://www.tzzadar.hr/

Šibenik

Šibenik je smješten u središnjem dijelu hrvatske obale Jadrana, u slikovitom, razvedenom zaljevu u koji utječe Krka, jedna od najljepših hrvatskih kraških rijeka.
Najstariji je samorodni hrvatski grad na Jadranu, nalazi se u najzaštićenijoj prirodnoj luci, na sredini istočne obale Jadranskoga mora, na ušću ljepotice Krke, na izvorima bogate hrvatske povijesti.

Pogled na Šibenik otkriva jedinstveno suglasje urbane poetike grada i njegova prirodnoga okoliša.
Kako su ga kroz povijest osvajali brojni vladari, grad je razvio i sagradio impresivnu fortifikacijsku arhitekturu, što se najbolje može vidjeti kroz njegove četiri utvrde: sv. Nikola, najpoznatija renesansna morska tvrđava smještena na ulazu u kanal sv. Ante, tvrđava sv. Ivana, Šubićevac te tvrđava sv. Mihovila, na koju se možete popeti i otud imati predivan pogled na cijeli zaljev!

Simbol grada je katedrala sv. Jakova građena više od stotinu godina i pravi je dokaz darovitosti njezinih arhitekata, Jurja Dalmatinca i Nikole Firentinca, prvenstveno zbog toga što je u cijelosti sagrađena od kamena, bez uporabe drugih materijala te sadrži više od 70 portreta na svojim apsidama, što je i razlog zašto je postala dio UNESCO-ove svjetske baštine.
Karakteristika Šibenika je i ta što na njegovom području postoje čak 24 crkve te 6 samostana.
http://www.sibenik-tourism.hr/hr/

Biograd

Nekad krunidbeni grad hrvatskih kraljeva, Biograd na moru danas je poznati turistički i posebice nautički centar u samom središtu jadranske obale.
Gradić koji je narastao upravo do veličine pogodne za život po mjeri čovjeka, leži na poluotoku okruženom modernim marinama i rivom s koje se pruža nezaboravan pogled na jedan od najslikovitijih morskih tjesnaca Pašmanski kanal i otočiće koji su po njemu razasuti.

Zanimljiv zemljopisni položaj u središtu jadranske obale u okružju nacionalnih parkova i parkova prirode, dugogodišnja turistička tradicija, te bogata turistička, kulturna, sportska i ugostiteljska ponuda samo su neki od razloga za odabir Biograda kao odredišta za zanimljiv i dinamičan posjet.
http://www.tzg-biograd.hr/