Dani Vitezova vranskih

Teško je rekonstruirati povijest. Iz gustog tkanja povijesti, iz tamnih pregrada vremena iskaču slike nalik onima iz snova: Templari, Ivanovci, Turske paše, Papinski glasnici, Vranski priori… tek su neki od likova iz duge i slojevite Pakoške povijesti.
Na ”DANIMA VITEZOVA VRANSKIH” – povijesnog spektakla, oživljavaju se sadržaji i kulise davnih vremena. Pred vama će se ukazati srednjovjekovni tabori, viteški turniri, stari zanati, igrokazi, vitezovi-konjanici iz cijele Hrvatske i iz inozemstva, sokolari, običan puk, žongleri i siromasi… pitoreskne nošnje, uniforme, ratne naprave i k svemu tome bogata kulinarska ponuda uronjena u srednjovjekovne recepture. Ništa vas tih dana neće ostaviti ravnodušnim. Još kada vam Vransko polje ponudi plodove zemlje nećete znati gdje se u vama nastanilo prijestolje užitka: u očima ili na nepcu.

Neposredno uz Han Jusufpaše Maškovića, posljednju tursku utvrdu pri zapadnoj civilizaciji, povjesni spektakl će vas uvesti u vrijeme velikih bitki, a ako na trenutak zažmirite činit će vam se kako ste dio herojske vojske, bedema pred turskom najezdom, velikih vranskih priora Ivana Paližne i Petra Berislavića.

Pomorska bitka

Tijekom dana vitezova vranskih imate priliku prisustvovati pravoj srednjovjekovnoj bitci na moru. U mirno predvečerje turska flota brodova, jedrilica i brodica polako uplovljava u luku Pakoštane s namjerom da je zauzme. No, ubrzo mještani reagiraju i brane mjesto. Posvuda lete vatrene strijele, čuju se povici s brodova, topovi spremno čekaju, katapultima pokušavaju otjerati Turke što dalje…povijest rekonstruirana u jednoj napetoj noći koja završava proslavom, naravno mještana, i vatrometom dok turska flota u daljini bježi prema jugu.

Festival klapa Školjka

Kao i Venera koja je doplovila na školjki, ali i kao sama školjka i brod i mornar kriju tajnu svoje ljepote u spiralnim dubinama iz koji struji dašak univerzuma.
Taj dašak akustičnog čuda koji struji iz utrobe školjke čeka vas i na ovom jedinstvenom festivalu gdje je pozornica napravljena u obliku školjke. Umjesto Venere, redaju se na pozornici školjke glasovne ljepote najkvalitetnije klape Zadarske i Šibensko kninske županije, skupa s najboljim klapskim pjevačima iz cijele Hrvatske.
Specifičnost ovog festivala krije se u činjenici da on predstavlja začetak neke vrste edukacijskog centra za klapsko pjevanje. Na tom tragu je i zimska klapska škola pjevanja, jedina u Hrvatskoj koja se pretvara u tradicionalno okupljanje klapa i njihovih voditelja.

Materine užance

Izvan putova kuda koračaju vojske, izvan ruta kuda plovi brodovlje naoružano topovima, živjele su i žene koje povijest nikada nije bilježila, jer povijest je oduvijek priča o ratovima, osvajačkim vojskama, paležu i pljački. Usred svih tih slavnih i manje slavnih stranica povijesti živjele su i one: naše majke, žene, ženska djeca. Dok je opisivala sjajne uniforme osvajača, povijest nije bilježila i nošnje žena. Dok su se vojske napajale krvlju poraženih povijest nije bilježila koju su hranu žene spravljale i iznosile za jelo, ni pobjednicima ni poraženima. Nisu se bilježila njihova umijeća, zanati, a ni ljepota. Od svih žena povijest poznaje samo one žene koje su samo po svojoj ljepoti zapele za oko vladarima ili vojnicima bilo koje vrste. Zato je ova manifestacija početak priče jedne velike povijesti regije – povijesti žene.
Dođite na MATERINE UŽANCE, u kamene uličice starog mjesta, među zidove prohujalih vremena i probajte spizu naših majki, baka i prabaka: Čućke, njoke, hobotnice na lešo, kunjke, pršut, sir… slano i slatko: mendule u cukru, mimce, fritule i kroštule… Sve se spravlja, mješa i kuha pred vama, nekoliko puta tijekom ljeta. Dođite i okusite, priči više nema kraja.

Portuni i kantuni

Ukoliko vas zanimaju kultura i stari običaji dalmatinskih malih mjesta ova manifestacija je idealna prilika da pobliže upoznate povijest i narodnu baštinu Pakoštana. U starinsko vrijeme sa svih uglova tj. “kantuna” kuća ovog mjesta širili su se razni mirisi slastica koje su vrijedne ruke naših domaćica mijesile; od rožade, galetine, mandulata, krokanti do torti, bilo je tu svega. Naše su bake sačuvale recepte svih tih slastica da u njima možete i vi danas uživati. Na portunima bi težaci nakon napornog rada u polju stajali i pozdravljali prolaznike izmjenjući već poznate damatinske povike, a u predvečerje bi se nerijetko čule pjesme vesele klape koja bi nazdravljala uz kapljicu vina. Kako bi dočarali život u prošlim stoljećima mještani, obučeni u stare narodne nošnje, ispred svojih kuća spremaju domaću hranu, igraju stare igre, hrane svoje životinje, a uvijek se začuje i stara pjesma. Prolazeći starim ulicama Pakoštana zasigurno ćete osjetiti dašak prošlosti koju ovo mjesto baštini i želi očuvati.

Biciklistički maraton

Ljubitelji aktivnog odmora i biciklizma imaju priliku sudjelovati u Biciklističkom maratonu oko Vranskog jezera koji se tradicionalno održava 1. svibnja u organizaciji BBK Pakoštane i TZO Pakoštane.
Biciklistička staza Vransko jezero kružnog je oblika u dužini od 48 km, a manjim dijelom staze (3 km) vodi po glavnoj magistralnoj cesti te je potreban dodatan oprez.
Budući da staza prolazi Parkom prirode Vransko jezero te ornitološkim rezervatom unutar parka, pruža jedinstven doživljaj promatranja flore i faune parka kao i povijesnih lokaliteta kojim prolazi ova ruta.
Svakako iskoristite mogućnost uživanja u spoju prirodnih ljepota i sporta.