Dani Vitezova vranskih

Teško je rekonstruirati povijest. Iz gustog tkanja povijesti, iz tamnih pregrada vremena iskaču slike nalik onima iz snova: Templari, Ivanovci, Turske paše, Papinski glasnici, Vranski priori… tek su neki od likova iz duge i slojevite Pakoške povijesti.
Na ”DANIMA VITEZOVA VRANSKIH” – povijesnog spektakla, oživljavaju se sadržaji i kulise davnih vremena. Pred vama će se ukazati srednjovjekovni tabori, viteški turniri, stari zanati, igrokazi, vitezovi-konjanici iz cijele Hrvatske i iz inozemstva, sokolari, običan puk, žongleri i siromasi… pitoreskne nošnje, uniforme, ratne naprave i k svemu tome bogata kulinarska ponuda uronjena u srednjovjekovne recepture. Ništa vas tih dana neće ostaviti ravnodušnim. Još kada vam Vransko polje ponudi plodove zemlje nećete znati gdje se u vama nastanilo prijestolje užitka: u očima ili na nepcu.

Neposredno uz Han Jusufpaše Maškovića, posljednju tursku utvrdu pri zapadnoj civilizaciji, povjesni spektakl će vas uvesti u vrijeme velikih bitki, a ako na trenutak zažmirite činit će vam se kako ste dio herojske vojske, bedema pred turskom najezdom, velikih vranskih priora Ivana Paližne i Petra Berislavića.

Festival klapa Školjka

Kao i Venera koja je doplovila na školjki, ali i kao sama školjka i brod i mornar kriju tajnu svoje ljepote u spiralnim dubinama iz koji struji dašak univerzuma.
Taj dašak akustičnog čuda koji struji iz utrobe školjke čeka vas i na ovom jedinstvenom festivalu gdje je pozornica napravljena u obliku školjke. Umjesto Venere, redaju se na pozornici školjke glasovne ljepote najkvalitetnije klape Zadarske i Šibensko kninske županije, skupa s najboljim klapskim pjevačima iz cijele Hrvatske.
Specifičnost ovog festivala krije se u činjenici da on predstavlja začetak neke vrste edukacijskog centra za klapsko pjevanje. Na tom tragu je i zimska klapska škola pjevanja, jedina u Hrvatskoj koja se pretvara u tradicionalno okupljanje klapa i njihovih voditelja.

Materine užance

Izvan putova kuda koračaju vojske, izvan ruta kuda plovi brodovlje naoružano topovima, živjele su i žene koje povijest nikada nije bilježila, jer povijest je oduvijek priča o ratovima, osvajačkim vojskama, paležu i pljački. Usred svih tih slavnih i manje slavnih stranica povijesti živjele su i one: naše majke, žene, ženska djeca. Dok je opisivala sjajne uniforme osvajača, povijest nije bilježila i nošnje žena. Dok su se vojske napajale krvlju poraženih povijest nije bilježila koju su hranu žene spravljale i iznosile za jelo, ni pobjednicima ni poraženima. Nisu se bilježila njihova umijeća, zanati, a ni ljepota. Od svih žena povijest poznaje samo one žene koje su samo po svojoj ljepoti zapele za oko vladarima ili vojnicima bilo koje vrste. Zato je ova manifestacija početak priče jedne velike povijesti regije – povijesti žene.
Dođite na MATERINE UŽANCE, u kamene uličice starog mjesta, među zidove prohujalih vremena i probajte spizu naših majki, baka i prabaka: Čućke, njoke, hobotnice na lešo, kunjke, pršut, sir… slano i slatko: mendule u cukru, mimce, fritule i kroštule… Sve se spravlja, mješa i kuha pred vama, nekoliko puta tijekom ljeta. Dođite i okusite, priči više nema kraja.

Ljetni karneval

Karnevali su oduvijek manifestacije kojima običan puk kanalizira svoje veselje, frustracije i naravno, sve ono pogansko što još živi u nama. Ovo maškarano Pakoško ludilo predstavlja čin pravog pučkog i turističkog veselja i za razliku od mnogih drugih mjesta u Hrvatskoj ovdje se maškarano ludilo održava usred ljeta.
U šarenim kostimima, u kratkim hlačama ili u bikiniju, izmiješani domaćini i turisti utopljeni na vrelom suncu, vinu, glazbi i domaćoj spizi već godinama čine nezaboravni šušur pravog pravcatog ljetnog ludila.