Za ljubitelje aktivnosti Pakoštane je odlično odredište, bilo da ste strastveni sportaš, rekreativac ili običan promatrač koji se zatekao u šetnji mjestom.

Biciklizam

Ljubitelji aktivnog odmora i biciklizma zasigurno će uživati vozeći se stazama oko Vranskog jezera. Biciklističke staze Općine Pakoštane okružene su prirodnim ljepotama te predstavljaju idealan način istraživanja krajolika. Staza oko Vranskog jezera pruža jedinstveno iskustvo bilo da ste rekreativni ili pak profesionalni biciklist. Osim glavne trase u duljini od 34 km, postoje i sporedne biciklističke staze u blizini Vranskog jezera koje su zahtjevnije i predstavljaju pravi izazov, ali i užitak za one željne avanture. Također, ukoliko želite posjetiti susjedna mjesta kao npr. Drage ili Biograd na Moru možete se mirnom i opuštajućom vožnjom provozati po biciklističkim stazama koje vode do njih. Oni željni natjecanja mogu pak iskušati svoje biciklističke sposobnosti na Biciklističkom maratonu oko Vranskog jezera koji se već godinama tradicionalno održava 1. svibnja u organizaciji BBK Pakoštane.

Biciklističke staze provest će vas kroz najljepše dijelove ovog božanstvenog krajolika. Sve biciklističke staze označene su putokazima za lakše snalaženje na terenu.
Uživajte biciklirajući Hrvatskom!

STAZA 4
Ova kružna staza započinje u Pakoštanima te je srednje zahtjevna. Polagani konstantni uspon vodi vas kroz šumu makije uz pogled na obalu. Staza, od znaka 537, vas vodi prema ravninskom dijelu, uz poglede na meliorirano područje. Uspon slijedi prema mjestu Kakma pored kojeg je vidikovac s kojeg se pruža prekrasan pogled na cijelokupno područje. Staza nastavlja prema mjestu Vrana i Maškovića Hanu – najzapadnijoj turskoj utvrdi. Preuređeni Maškovića Han idealno je mjesto za odmor od vožnje. Nakon odmora u Maškovića Hanu staza prolazi pokraj Vranskog jezera – zaštićenog prirodnog rezervata i završava na početnoj točki u Pakoštanima.

STAZA 5
Staza 5 kružna je staza manje zahtjevne težine. Vodi vas od Biograda na Moru prema prekrasnom Vranskom polju u kojem se lagano isprepliću obrađena polja i vodni kanali. Staza vas uz vrlo lagan uspon vodi prema mjestu Vrana i Maškovića Hanu, te nastavlja uz rubove Vranskog jezera do Pakoštana. Staza od Pakoštana do Biograda na Moru prolazi šumom makije – jedinstvenim ekosistemom u Dalmaciji.

STAZA 6
Staza 6 najkraća je staza lagane težine. Ovom stazom osjetit ćete dah Pakoštana i Biograda uz kratki dodir s Vranskim poljem i Vranskim jezerom. Staza je kružnog tipa te je pogodna za kratke izlete s obitelji.

Vidikovac Kamenjak

Na vrhu brda Kamenjak, iznad sredine Vranskog jezera, tijekom 2006. godine uređen je istoimeni vidikovac (Projekt CARDS 2002). Dva spojena objekta izgrađena su i uređena u tradicijskom stilu te se pokraj njih nalaze velike informacijske table koje pričaju priču o ovom kraju stariju od dva tisućljeća, veliki plato s klupama za odmor i uživanje, panoramski teleskop i ono što je najvažnije: pogled na čitavo jezero, na početak Kornatskog otočja, na Murter, Pirovac, Drage, Pakoštane…

Osim uživanja u nezaboravnom pogledu, ovdje možete kupiti i suvenire s motivima Vranskog jezera, biciklističku i izletničku kartu ili dobiti više informacija o mjestu na kojem se nalazite.

Jedrenje

Zaljubljenici jedara i mora imaju priliku uživati u pakoškom arhipelagu na različitim plovilima (mali katamaran, Optimist, Open 570). Osim plovila možete zatražiti stručno vodstvo ili se čak upisati u školu jedrenja – sve to možete pronaći u Galeb Adventures-u.

Ronjenje

Ukoliko želite istražiti podmorje pakoškog i zadarskog arhipelaga, ne propustite iskoristiti priliku i tijekom svog odmora zaroniti u plave dubine i otkriti prave čari Jadranskog mora i ljepote koje krije pod svojom površinom. U Pakoštanima možete pronaći čak dvije ronilačke škole – Scuba Adventures i Nadji laguna, koje nude početničke tečajeve kao i tečajeve usavršavanja za profesionalce.

Fitness

Ne možete izdržati ni dana bez da ne posjetite teretanu ili obavite svoj rutinski trening? Ukoliko posjetite naše prekrasno Pakoštane, o tome ne morate brinuti jer kod nas možete pronaći mali fitness klub Fortius.

Windsurfing

Za one spremne na borbu s valovima i vjetrom, windsurfing je idealan način iskušavanja vještina kao i jedinstveni izvor zabave. Iskustvo vam ne treba, samo doza dobre volje koja će vas odvesti ravno u Galeb Adventures u kojem ćete se upustiti u nezaboravnu avanturu.

SUP

Iznajmite SUP dasku na jednoj od naših plaža i istražite obalu ili uživajte veslajući oko plaže. Čini se jednostavno, ali potrebno je koristiti sve tjelesne mišiće kako bi ostali što dulje na nogama i jednom kad se uvježbate nećete htjeti sići.

Zabava za djecu

Osim pješčanika, plutajućih vodenih parkova i dječjih igrališta na kojima se vaša djeca mogu zabavljati tijekom popodnevnog odlaska na plažu, večernja šetnja za njih može postati nezaboravna ukoliko se provozaju u našem poznatom vlakiću Tomica&prijatelji ili isprobaju jedan od trampolina nakon kojeg će sigurno biti spremni za veliku kuglicu sladoleda. Za one nezasitne zabave tu su i akumulatorski autići u kojima mogu isprobati svoje vozačke sposobnosti.

Fun park Biograd

Doživite zabavu na dosad neviđen način i posjetite prvi tematsko-zabavni park za djecu i odrasle u Hrvatskoj i regiji- FUN PARK BIOGRAD.
Nalazi se 3 km od Pakoštana, prostire se na 45 000 četvornih metara. Park je kombinacija adrenalinskih vožnji i tematizirane obiteljske zabave. Fun Park pruža djeci i odraslima obilje zabave sa preko dvadeset atrakcija.

Paintball Pakoštane

Posjetite Pantball Pakoštane i osjetite nalet adrenalina igrajući (ovaj) ekstreman timski sport, namijenjen za sve one željnje avanture. Paintball oslobađa od svakodnevnih briga i stresa, te ujedno služi kao dobra rekreacija.
Žestoka adrenalinska akcija kao i odlična zabava su zagarantirane.

Jahanje

Jahački izleti na Vransko jezero, plivanje i fotografiranje s konjima, škola jahanja (sport i hobi jahanje), terapijsko jahanje, ljetni kampovi, vožnja kočijom po plaži.
Ako volite konje i željeli bi naučiti jahati, ili ste roditelji djeteta koje je zaljubljeno u te predivne četveronožne životinje, u blizini Pakoštana nalazi se konjički klub Vencel. Nudi mogućnost jahanja na konjima, plivanje i fotografiranje s njima. Cilj kluba je razviti jahaće sposobnosti polaznika, steći znanja o konjima i jahanju te se dobro zabaviti. Osim predivnog iskustva s konjima, zagarantiran je predivan dan u prirodi i na svježem zraku. Program također uključuje i vožnju kočijom po plaži, različite društvene igre, igre na konjima u opuštenoj atmosferi uz logorsku vatru.
Konjički klub Vencel organizira i terenska jahanja ali i terapijska jahanja za djecu i odrasle s teškoćama. Trenerica škole i tečaja jahanja je vrlo iskusna te prilagođava treninge svakom pojedincu i njegovom stupnju znanja.

 
Jogging staza

Joggirajte uz miris mora i mediteranskog bora stazom koja s jedne strane vodi od pakoških plaža kroz Crvenu luku do obližnjeg grada Biograda a Moru, dok s druge strane vodi od pakoških plaža do susjednog mjesta Drage.

Slatko slana avantura – pješačke staze općine Pakoštane

Priča o Slatko-slanoj avanturi
Bila jednom jedna pećina, a u pećini dva izvora – Vrelo sjećanja i Vrelo zaborava…
Tako počinje legenda o tajanstvenoj proročici koja je živjela u Pećini ponad Vrane, na samome izvoru Potoka budućnosti u kojemu se, kako priča kazuje, spajaju vode oba vrela.
Upravo ovdje počinje vaša i naša pustolovina. Slijedeći put vode od izdašnih izvora u Vrani, preko plodnog Vranskog polja i tirkiznog jezera, kroz nevidljive tokove krškog podzemlja grebena Čelinke do azurnog mora nedaleke Vrgade, ispleli smo mrežu pješačkih staza koja vas poziva na istraživanje ovog jedinstvenog prostora.
Plodna zemlja omeđena jezerom i morem od pamtivijeka je privlačila i hranila ljude i narode u potrazi za boljim životom. Ovdje je staro ilirsko pleme Liburna na krševitim brdskim vrhovima podizalo svoje gradine, tu su stolovali moćnici antičkog Rima i Bizanta, a u zlatno doba srednjeg vijeka Vrana je bila sjedište benediktinaca, templara i ivanovaca te vjersko i političko središte hrvatskih vladara. Za taj dragocjeni komad blagorodnog tla borili su se i Turci i Mlečani, a iz tih burnih prošlih vremena u nasljeđu je ostala bogata riznica kulturnih i povijesnih spomenika.
Danas, kada se zanimanje ljudi većinom okrenulo k moru, priroda Vransko jezero polako vraća sebi. Zaštićeno područje parka prirode pruža utočište brojnim vrstama ptica koje, baš kao i turisti s obližnjih plaža, dolaze iz cijeloga svijeta, uživajući u sigurnosti, ljepoti i darežljivosti ovog kraja.

Pozivamo vas da kroz mrežu pješačkih staza otkrijete, istražite i doživite ljepotu prirode i bogatu prošlost općine Pakoštane.
Preuzmi brošuru

Odbojka na pijesku

Zigi bar na plaži Janice mjesto je na kojem ljeti možete doći i sa svojim društvom zaigrati beachvolley.

Ribolov

U našem kraju gostima se nude mogućnosti ribolova na moru i Vranskom jezeru.
Dozvole za sportski ribolov na moru (športsko-rekreativno pecanje, udičarenje) mogu se kupiti u Biogradu na Moru (6 km od Pakoštana u pravcu Zadra).

Ukoliko ste više zainteresirani za ribolov na slatkim vodama, svoje želje možete ispuniti na Vranskom jezeru, udaljenom svega 2 km od Pakoštana. Ribolovna dozvola je obavezna. Dnevne, višednevne i godišnje dozvole za sportski ribolov mogu se kupiti u uredu Parka prirode Vransko jezero u Biogradu n/M, Kralja Petra Svačića 2/II (ponedjeljak – petak, 8 – 16 sati) ili tijekom turističke sezone u Info centru Biograd te info centrima Crkvine i Prosika (od Uskrsa do listopada).
Više informacija i cijene

www.vransko-jezero.hr