Gradovi

Zadar

Smješten u samom srcu Jadrana, Zadar je grad koji će oduzeti dah svima koji prošeću njegovim ulicama i dožive čarobni spoj ljepote i povijesne baštine ovog 3000 godina starog grada. To je grad koji će vas uvijek iznova uspjeti iznenaditi i oduševiti svojim spomenicima, poviješću i pričama o pomalo zaboravljenim dijelovima bogate prošlosti grada.

Kao jedno od najpopularnijih hrvatskih turističkih odredišta svojom turističkom ponudom i atraktivnostima privlači turiste svih dobnih skupina i za svakog nudi ponešto. Danju je grad idealan za lagane šetnje i posjećivanje povijesnih građevina kao što su: crkva sv. Donata, katedrala sv. Stošije (nikako ne propustite uspinjanje na njen zvonik s kojeg se pruža pogled na cijeli grad), samostan sv. Frane, Kneževa palača, gradske zidine, utvrde i vrata (najpoznatija od njih su Kopnena vrata)…No, to su samo neki od brojnih kulturnih spomenika zbog kojih je Zadar nezaobilazna stanica za sve ljubitelje povijesti i kulturne baštine. Dio bogate riznice zadarskog arheološkog i spomeničkog blaga antičkog, srednjovjekovnog i renesansnog razdoblja skriven je u muzejima koje vrijedi posjetiti (Arheološki muzej, Muzej antičkog stakla, SICU Zlato i srebro Zadra, Narodni muzej).

Osim povijesnih postoje i brojna suvremena arhitektonska ostvarenja poput Morskih orgulja, prvih na svijetu, smještenih baš u Zadru na zadarskoj rivi. U smiraj dana orgulje predstavljaju pravo mjesto za odmor i uživanje u zalasku Sunca kojeg je još prije četrdesetak godina Alfred Hitchcock proglasio „najljepšim na svijetu“. Dok orkestar valova proizvodi nezaboravne zvukove, doživljaj noći na zadarskoj rivi upotpunjuje čarolija svjetlosti s poznate urbane instalacije Pozdrav Suncu.

Zadar će Vas osvojiti svojom posebnom atmosferom i bogatim životom – bilo danju ili noću. Ljeti je domaćin Glazbenim večerima u sv. Donatu, Zadarskom kazališnom ljetu, Festivalu suvremene glazbe, KalelargArt – Street art festivalu, te urbanom festivalu Zadar snova. Zasigurno ćete se zabaviti i na Noći punog miseca, Millennium Jump-u ili na jednom od koncerata svjetskih glazbenih atrakcija. Zadar je hrvatski grad obilježen svjetski poznatom utrkom Wings for life koja s već godinama tradicionalno tamo održava i okuplja tisuće trkača s jednim ciljem – da trče za one koji to ne mogu.

TZ Zadar

Foto: Filip Brala – Forum, Panorama 1 i 2. Izvor: TZG Zadar
Foto: Stipe Surać – Trg pet bunara. Izvor: TZG Zadar

ŠIBENIK

Šibenik je smješten u središnjem dijelu hrvatske obale Jadrana, u slikovitom, razvedenom zaljevu u koji utječe Krka, jedna od najljepših hrvatskih kraških rijeka. Nalazi se u najzaštićenijoj prirodnoj luci, na sredini istočne obale Jadranskoga mora, na ušću ljepotice Krke, na izvorima bogate hrvatske povijesti.
Pogled na Šibenik otkriva jedinstveno suglasje urbane poetike grada i njegova prirodnoga okoliša. Kako su ga kroz povijest osvajali brojni vladari, grad je razvio i sagradio impresivnu fortifikacijsku arhitekturu, što se najbolje može vidjeti kroz njegove četiri utvrde: sv. Nikola, najpoznatija renesansna morska tvrđava smještena na ulazu u kanal sv. Ante, tvrđava sv. Ivana, Šubićevac te tvrđava sv. Mihovila, na koju se možete popeti i otud imati predivan pogled na cijeli zaljev.
Simbol grada je katedrala sv. Jakova građena više od stotinu godina i pravi je dokaz darovitosti njezinih arhitekata, Jurja Dalmatinca i Nikole Firentinca, prvenstveno zbog toga što je u cijelosti sagrađena od kamena, bez uporabe drugih materijala te sadrži više od 70 portreta na svojim apsidama, što je i razlog zašto je postala dio UNESCO-ove svjetske baštine.
Karakteristika Šibenika je i ta što na njegovom području postoje čak 24 crkve te 6 samostana.

TZ Šibenik

Biograd

Nekad krunidbeni grad hrvatskih kraljeva, Biograd na Moru danas je poznati turistički i posebice nautički centar u samom središtu jadranske obale.
Gradić koji je narastao upravo do veličine pogodne za život po mjeri čovjeka, leži na poluotoku okruženom modernim marinama i rivom s koje se pruža nezaboravan pogled na jedan od najslikovitijih morskih tjesnaca Pašmanski kanal i otočiće koji su po njemu razasuti. Zanimljiv zemljopisni položaj u središtu jadranske obale u okružju nacionalnih parkova i parkova prirode, dugogodišnja turistička tradicija, te bogata turistička, kulturna, sportska i ugostiteljska ponuda samo su neki od razloga za odabir Biograda kao odredišta za zanimljiv i dinamičan posjet.

TZ Biograd na Moru

Foto: TZG Biograd na Moru

SPLIT

Split je najveći grad u Dalmaciji, te po broju stanovnika drugi najveći grad u Republici Hrvatskoj.
Za Split će vam njegovi stanovnici s puno ponosa kazati kako je “najlipši grad na svitu” i o tome nemojte s njima polemizirati, jer tisućljetni Split vedra duha koji ćete ubrzo otkriti, uvjerit će i vas u to!
Taj vječno mlad grad sa oko 200 tisuća stanovnika koji mu daju topli mediteranski temperament, živi svojim urbanim ritmom već 1700 godina, sa srcem u Dioklecijanovoj palači i dušom koja vas očekuje raširenih ruku. Od tada do danas milenijsko trajanje grada pod zaštitom UNESO-a i upisanog u registar Svjetske kulturne baštine piše povijest i sadašnjost jedinstvene metropole hrvatskog juga.

TZ Split

Trogir

Trogir se smjestio u središtu Dalmacije, na jadranskoj obali. Zbog pozicije i prirodne zaštićenosti, njegova je luka omiljena destinacija za nautičare. Brojne znamenitosti poput gradova Dubrovnika, Šibenika, Zadra i nacionalnih parkova nalaze se u radijusu od svega nekoliko stotina kilometara.
Katedrala sv. Lovre (sv. Ivana Trogirskog) među trogirskim crkvama zauzima glavno mjesto, tu su i druge brojne crkve: crkva sv. Ivana Krstitelja, crkva sv. Sebastijana, starohrvatska trobrodna crkvica sv. Barbare (sv. Martina). Kompleks palača Garagnin – Fanfogna Sklop, palača Cipicco/Ćipiko, Komunalna palača – Gradska vijećnica, te palača Lucić, rodna kuća oca hrvatske historiografije Ivana Lucića, smještena na rivi krase grad Trogir.
U povijesnoj jezgri nalaze se kula sv. Marka sagrađena u 15. stoljeću i tvrđava Kamerlengo.
Trogir obuhvaća i otoke Drvenik Veli i Drvenik Mali na kojima se nalaze najljepše plaže u okolici s najpoznatijom Plavom Lagunom.

TZ Trogir

Foto: Tom Dubravec, Izvor: TZG Trogir