Zadar

Smješten u samom srcu Jadrana, Zadar je grad koji će oduzeti dah svima koji prošeću njegovim ulicama i dožive čarobni spoj ljepote i povijesne baštine ovog 3000 godina starog grada. To je grad koji će vas uvijek iznova uspjeti iznenaditi i oduševiti svojim spomenicima, poviješću i pričama o pomalo zaboravljenim dijelovima bogate prošlosti grada.

Kao jedno od najpopularnijih hrvatskih turističkih odredišta svojom turističkom ponudom i atraktivnostima privlači turiste svih dobnih skupina i za svakog nudi ponešto. Danju je grad idealan za lagane šetnje i posjećivanje povijesnih građevina kao što su: crkva sv. Donata, katedrala sv. Stošije (nikako ne propustite uspinjanje na njen zvonik s kojeg se pruža pogled na cijeli grad), samostan sv. Frane, Kneževa palača, gradske zidine, utvrde i vrata (najpoznatija od njih su Kopnena vrata)…No, to su samo neki od brojnih kulturnih spomenika zbog kojih je Zadar nezaobilazna stanica za sve ljubitelje povijesti i kulturne baštine. Dio bogate riznice zadarskog arheološkog i spomeničkog blaga antičkog, srednjovjekovnog i renesansnog razdoblja skriven je u muzejima koje vrijedi posjetiti (Arheološki muzej, Muzej antičkog stakla, SICU Zlato i srebro Zadra, Narodni muzej).

Ono što je u Veroni Julijin balkon i njen kip, to je u Zadru zadarska Sfinga koja ispunjava ljubavne želje i donosi dašak egipatske kulture na europsko tlo, pa svakako prošetajte do nje i usput upoznajte ostale manje poznate dijelove grada.

Osim povijesnih postoje i brojna suvremena arhitektonska ostvarenja poput Morskih orgulja, prvih na svijetu, smještenih baš u Zadru na zadarskoj rivi. U smiraj dana orgulje predstavljaju pravo mjesto za odmor i uživanje u zalasku Sunca kojeg je još prije četrdesetak godina Alfred Hitchcock proglasio „najljepšim na svijetu“. Dok orkestar valova proizvodi nezaboravne zvukove, doživljaj noći na zadarskoj rivi upotpunjuje čarolija svjetlosti s poznate urbane instalacije Pozdrav Suncu.

Zadar će Vas osvojiti svojom posebnom atmosferom i bogatim životom – bilo danju ili noću. Ljeti je domaćin Glazbenim večerima u sv. Donatu, Zadarskom kazališnom ljetu, Festivalu suvremene glazbe, KalelargArt – Street art festivalu, te urbanom festivalu Zadar snova. Zasigurno ćete se zabaviti i na Noći punog miseca, Millennium Jump-u ili na jednom od koncerata svjetskih glazbenih atrakcija. Zadar je hrvatski grad obilježen svjetski poznatom utrkom Wings for life koja s već godinama tradicionalno tamo održava i okuplja tisuće trkača s jednim ciljem – da trče za one koji to ne mogu.

Londonski Times Zadar je proglasio „središtem zabave na Jadranu“, a Guardian „novom hrvatskom prijestolnicom cool-a“ i svakako zadarski noćni život to opravdava. Mladi će zasigurno pronaći svoje mjesto na plesnom podiju u jednom od brojnih noćnih klubova i barova kao što su npr. The Garden, Lounge & Bar Ledana, Harbour cookhouse & grill, Kult, Yachting Bar & Caffe, itd.
https://zadar.travel/hr/

Šibenik

Šibenik je smješten u središnjem dijelu hrvatske obale Jadrana, u slikovitom, razvedenom zaljevu u koji utječe Krka, jedna od najljepših hrvatskih kraških rijeka.
Najstariji je samorodni hrvatski grad na Jadranu, nalazi se u najzaštićenijoj prirodnoj luci, na sredini istočne obale Jadranskoga mora, na ušću ljepotice Krke, na izvorima bogate hrvatske povijesti.

Pogled na Šibenik otkriva jedinstveno suglasje urbane poetike grada i njegova prirodnoga okoliša.
Kako su ga kroz povijest osvajali brojni vladari, grad je razvio i sagradio impresivnu fortifikacijsku arhitekturu, što se najbolje može vidjeti kroz njegove četiri utvrde: sv. Nikola, najpoznatija renesansna morska tvrđava smještena na ulazu u kanal sv. Ante, tvrđava sv. Ivana, Šubićevac te tvrđava sv. Mihovila, na koju se možete popeti i otud imati predivan pogled na cijeli zaljev!

Simbol grada je katedrala sv. Jakova građena više od stotinu godina i pravi je dokaz darovitosti njezinih arhitekata, Jurja Dalmatinca i Nikole Firentinca, prvenstveno zbog toga što je u cijelosti sagrađena od kamena, bez uporabe drugih materijala te sadrži više od 70 portreta na svojim apsidama, što je i razlog zašto je postala dio UNESCO-ove svjetske baštine.
Karakteristika Šibenika je i ta što na njegovom području postoje čak 24 crkve te 6 samostana.
http://www.sibenik-tourism.hr/hr/

Biograd

Nekad krunidbeni grad hrvatskih kraljeva, Biograd na moru danas je poznati turistički i posebice nautički centar u samom središtu jadranske obale.
Gradić koji je narastao upravo do veličine pogodne za život po mjeri čovjeka, leži na poluotoku okruženom modernim marinama i rivom s koje se pruža nezaboravan pogled na jedan od najslikovitijih morskih tjesnaca Pašmanski kanal i otočiće koji su po njemu razasuti.

Zanimljiv zemljopisni položaj u središtu jadranske obale u okružju nacionalnih parkova i parkova prirode, dugogodišnja turistička tradicija, te bogata turistička, kulturna, sportska i ugostiteljska ponuda samo su neki od razloga za odabir Biograda kao odredišta za zanimljiv i dinamičan posjet.
http://www.tzg-biograd.hr/

 

Split

Split je najveći grad u Dalmaciji, te po broju stanovnika drugi najveći grad u Republici Hrvatskoj. Za Split će vam njegovi stanovnici s puno ponosa kazati kako je “najlipši grad na svitu” i o tome nemojte s njima polemizirati, jer tisućljetni Split vedra duha koji ćete ubrzo otkriti, uvjerit će i vas u to! Taj vječno mlad grad sa oko 200 tisuća stanovnika koji mu daju topli mediteranski temperament, živi svojim urbanim ritmom već 1700 godina, sa srcem u Dioklecijanovoj palači i dušom koja vas očekuje raširenih ruku.
Od tada do danas milenijsko trajanje grada pod zaštitom UNESO-a i upisanog u registar Svjetske kulturne baštine piše povijest i sadašnjost jedinstvene metropole hrvatskog juga.
https://visitsplit.com/

Trogir

Trogir se smjestio u središtu Dalmacije, na jadranskoj obali. Zbog pozicije i prirodne zaštićenosti, njegova je luka omiljena destinacija za nautičare. Brojne znamenitosti poput gradova Dubrovnika, Šibenika, Zadra i nacionalnih parkova nalaze se u radijusu od svega nekoliko stotina kilometara. Kako je od zračne luke Split udaljen svega 5 kilometara, a od izlaza na autocestu 15 kilometara, od kud krenuli nijedno mjesto, ni jedna luka, ni jedan otok nije dovoljno daleko od Trogira da bi se moglo izbjeći. Katedrala Sv. Lovre (Sv. Ivana Trogirskog) među trogirskim crkvama zauzima glavno mjesto, tu su i druge brojne crkve: crkva Sv. Ivana Krstitelja, crkva Sv. Sebastijana , starohrvatska trobrodna crkvica Sv. Barbare (Sv. Martina). Kompleks palača Garagnin – FanfognaSklop, palača Cipicco/Ćipiko, Komunalna palača – Gradska vijećnica, te palača Lucić, rodna kuća oca hrvatske historiografije Ivana Lucića, smještena na rivi krase grad Trogir. U povijesnoj jezgri nalaze se kula Sv. Marka sagrađena u 15. stoljeću i tvrđava Kamerlengo. Trogir obuhvaća i otoke Drvenik Veli i Drvenik Mali na kojima se nalaze najljepše plaže u okolici s najpoznatijom Plavom Lagunom.
https://www.cr.visittrogir.hr/