Manifestacije

Dani Vitezova vranskih

Na ”DANIMA VITEZOVA VRANSKIH” – povijesnog spektakla, oživljavaju se sadržaji i kulise davnih vremena. Pred vama će se ukazati srednjovjekovni tabori, viteški turniri, stari zanati, igrokazi, vitezovi-konjanici iz cijele Hrvatske i iz inozemstva, sokolari, običan puk, žongleri i siromasi… pitoreskne nošnje, uniforme, ratne naprave i k svemu tome bogata kulinarska ponuda uronjena u srednjovjekovne recepture. Ništa vas tih dana neće ostaviti ravnodušnim. Još kada vam Vransko polje ponudi plodove zemlje nećete znati gdje se u vama nastanilo prijestolje užitka: u očima ili na nepcu.

U blizini Hana Jusufpaše Maškovića, posljednju tursku utvrdu pri zapadnoj civilizaciji, povijesni spektakl će vas uvesti u vrijeme velikih bitki, a ako na trenutak zažmirite činit će vam se kako ste dio herojske vojske, bedema pred turskom najezdom, velikih vranskih priora Ivana Paližne i Petra Berislavića.

Foto: TZO Pakoštane

Pomorska bitka

Tijekom dana vitezova vranskih imate priliku prisustvovati pravoj srednjovjekovnoj bitci na moru. U mirno predvečerje turska flota brodova, jedrilica i brodica polako uplovljava u luku Pakoštane s namjerom da je zauzme. No, ubrzo mještani reagiraju i brane mjesto. Posvuda lete vatrene strijele, čuju se povici s brodova, topovi spremno čekaju, katapultima pokušavaju otjerati Turke što dalje…povijest rekonstruirana u jednoj napetoj noći koja završava proslavom, naravno mještana, i vatrometom dok turska flota u daljini bježi prema jugu.

Foto: TZO Pakoštane

Materine užance

Vesela dalmatinska pjesma, osmjesi naših starih i mladih mještana obučenih u starinske nošnje, miris fritula, inćuna i daganja, te okusi tradicionalnih jela ovog našeg kraja očarat će vam sva osjetila dok prolazite uskim kamenim uličicama starog dijela Pakoštana – Bužaka.

Foto: TZO Pakoštane

Biciklistički maraton

Ljubitelji aktivnog odmora i biciklizma imaju priliku sudjelovati u Biciklističkom maratonu oko Vranskog jezera koji se tradicionalno održava 1. svibnja u organizaciji BBK Pakoštane i TZO Pakoštane. Biciklistička staza Vransko jezero kružnog je oblika u dužini od 48 km, a manjim dijelom staze (3 km) vodi po glavnoj magistralnoj cesti te je potreban dodatan oprez. Budući da staza prolazi Parkom prirode Vransko jezero te ornitološkim rezervatom unutar parka, pruža jedinstven doživljaj promatranja flore i faune parka kao i povijesnih lokaliteta kojim prolazi ova ruta. Svakako iskoristite mogućnost uživanja u spoju prirodnih ljepota i sporta.

Foto: TZO Pakoštane

Mirisi Dalmacije

Lavanda, smilje, srdelice, slani inćuni, ušećereni bademi – mirisi su koji ispunjavaju uličice Pakoštana te daju pravi dalmatinski štih ljetnim večerima.

Foto: TZO Pakoštane

Mali Križi, malo biži

Grašak, ili biži po dalmatinski, pripremljen u raznim tradicionalnim varijantama (s paštom, s artičokama, s teletinom, s janjetinom, s pršutom) na blagdan Tijelova („mali Križi“) pravi je nagovještaj svih gastronomskih događanja Pakoškog ljeta.

Foto: TZO Pakoštane