Park prirode Vransko jezero

Doživite jednu od posljednjih mediteranskih močvara i odmorite se aktivno!

Vransko jezero krasi epitet najvećeg prirodnog jezera u Hrvatskoj, a ono je ujedno i jedno od rijetkih, gotovo netaknutih prirodnih staništa ptica vodarica, s izvorima pitke vode te područje osebujnih specifičnosti i bio raznolikosti. Posjetite top 3 lokacije parka – Crkvine, vidikovac Kamenjak, lučica Prosika.

Info centar Crkvine je posebni ornitološki rezervat koji vas vodi u svijet ptica drvenom poučnom stazom s promatračnicama i tornjem s kojih se pruža pogled na rijetka močvarna staništa. Na Vranskom jezeru zabilježeno je više od 260 različitih ptica. U info centru možete unajmiti dalekozor i vodič za prepoznavanje ptica, MTB bicikle te kupiti ribolovne dozvole i suvenire. U blizini se nalazi adrenalinski park za sve one željne avanture.

Otkrijte vidikovac Kamenjak odakle se pruža pogled na punu ljepotu raznolikog plavetnila Vranskog jezera i Jadranskog mora s cijelim kornatskim arhipelagom. Šetnica uklopljena u elemente sirovog krša nudi bezbroj jedinstvenih pozicija za nezaboravne fotografije i najljepši zalazak sunca. U tradicijskoj konobi možete uživati u lokalnim specijalitetima i domaćem vinu.

Obnovljena kamena ribarska kućica i lučica za privez brodova na info centru Prosika odišu tradicijom, a spoj krša, vode i vegetacije čini idealno mjesto za predah u hladu. Saznajte priču o kanalu Prosika, povezanosti mora i jezera. Na putu do Jugovira, mjesta na kojem more prodire u jezero za vrijeme jakog juga, nalaze se primjeri tradicionalne suhozidne gradnje – kamene vrše i bunja. U info centru možete unajmiti električne bicikle, kajake, ribičke kajake te kupiti ribolovne dozvole.

Izvor fotografija: Arhiva PP Vransko jezero i TZO Pakoštane

www.pp-vransko-jezero.hr

www.pp-vransko-jezero.hr/hr/cjenik-usluga/

Pošaljite upit